Bande de filles [Elektronisk resurs] = Girlhood

166685
Bande de filles [Elektronisk resurs] = Girlhood
Bande de filles [Elektronisk resurs] = Girlhood
Utgivningsår: 2018
Språk: Franska, Svenska
Medietyp: E-film
Förlag: Filmcentrum ; Viddla (distributör)
Anmärkning:
Film (strömmande)
Originalfilmen: Hold-Up Films & Productions ; Lilies Films ; Arte France Cinéma, cop. 2014
Skådespelare: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Marietou Touré ... ; foto: Crystel Fournier ; musik: Para One
Åldersgräns: från 15 år
Speltid: 1 tim., 52 min.; bildformat: SD
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Loading...
Totalt antal lån: 0
Antal lån i år: 0
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
I den franska filmen Girlhood står unga svarta kvinnor i fokus. Marieme bor i en parisisk förort. Hon måste ta hand om sina småsyskon, hjälpa mamma på jobbet och hon kontrolleras av sin storebror. I skolan ligger hon efter och får besked om att hon inte kommer in på gymnasiet. När hon träffar Lady, Adiatou och Fily föds tanken på frigörelse. Hon skaffar sig en ny stil, byter namn och hoppar av plugget för att bli en i tjejgänget. "Girlhood är bland det bästa du kan se på bio just nu, oavsett ålder. En fantastisk, levande och segstark skildring av unga kvinnors försök att hitta det där egna rummet där de kan vara sig själva. Det är ingen enkel film. Sorgkanterna är svarta, våldet hårt, avgrunden nära", skriver Helena Lindblad i DN. Filmen tilldelades Bronshästen vid Stockholms filmfestival.

Här finns titeln:

Loading...
En riktigt stark skildring från en förstad i Paris där huvudrollerna utgörs av en grupp svarta tjejer (hur ovanligt är inte det?!) som kämpar, tar för sig, drömmer om framtiden på ständig kollissionskurs med omgivningens förväntningar och den hårt kontrollerande miljön. Det är hårt och vackert, fint gestaltat, av regissören Celine Sciamma som tidigare gjort strålande filmer som Tomboy och Water lilies. Kanske kan Girlhood rentav bli en framtida klassiker, en Medan vi faller för 10-talet?
2015-03-25
personalen

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

 

Sök vidare

Ämne

Läs mer

Alex författarlexikon

Loading...

Mer om titeln

Loading...