Talböcker

Talböcker

Talböcker eller som de också kallas, Daisy, är statligt subventionerade inlästa böcker. De finns till för dig som har en läsnedsättning.

En läsnedsättning kan vara tillfällig eller permanent. Har du till exempel en synnedsättning som gör att du inte kan läsa en fysisk bok är du berättigad till talböcker. Likaså om du har dyslexsi eller ett rörelsehinder som gör att du inte kan hantera fysiska böcker. 

Hur fungerar det att låna talböcker?

För att läsa talböcker behöver du en särskild talboksspelare eller en cd-spelare med mp3-funktion och du lånar dina böcker via biblioteket. Du kan även läsa talböcker elektroniskt. Då använder du en dator, mobiltelefon eller surfplatta och laddar hem dina böcker direkt på egen hand eller med bibliotekets hjälp.

Talboksspelare

Biblioteket har talboksspelare att låna ut under en begränsad tid om du vill prova på. Synskadade har rätt att låna spelare som hjälpmedel via Syncentralen som du själv kontaktar. 

Läsa i dator

För att lyssna på talböcker i en dator krävs ett särskilt läsprogram. Läs mer och hämta ett gratis läsprogram på Legimus här.

Läsa i mobiltelefon eller surfplatta

Vi hjälper dig att skapa ett konto i appen Legimus där du sedan själv kan ladda ner och sköta dina lån av talböcker. Ladda ner så här. För att själv få ladda ner talböcker måste du ingå ett avtal, gäller det en person under 18 år ska denna och målsman träffa en bibliotekarie som tillsamman går igenom villkor och funktioner. Ring eller skicka ett mail för att boka en tid!

Myndigheten för tillgängliga medier och Legimus

Läs mer om talböcker och läsnedsättning på följande sidor:

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) här.
Legimus där du elektroniskt kan sköta dina talböcker på egen hand här

 

Logga in

Språk